Województwo Łódzkie może się poszczycić 150 produktami wysokiej jakości wpisanymi na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w takich kategoriach jak: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody oraz gotowe dania i potrawy.
Charakteryzują się one nie tylko wysoką jakością i wyjątkowością, ale posiadają minimum 25-letnią tradycję wytwarzania, są związane z kulturą, historią województwa łódzkiego oraz są wytwarzane na terenie regionu łódzkiego.
Zarząd Województwa Łódzkiego podejmuje szereg działań mających na celu promowanie rodzimego, lokalnego sektora rolno-spożywczego, organizując m in. konkurs Tygiel Smaków, którego celem jest identyfikacja i promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego i tożsamości mieszkańców, stanowiących rozpoznawalną markę regionu.
Zachęcamy do ubiegania się o wpis lokalnej społeczności wiejskiej, producentów produktów rolno-spożywczych wysokiej jakości, kół gospodyń wiejskich oraz wszystkich osób związanych z dziedzictwem kulinarnym naszego województwa.
Złóż wniosek o wpis na LPT już teraz:
Urzad Marszałkowski Województwa Łódzkiego
Departament Rolnictwa i Ochrony Środowiska
al. Piłsudskiego 8
90-051 Łódź
Zapraszamy do kontaktu tel. +48/ 42 291 97 67
Informacje dostępne na stronie internetowej: www.lodzkie.pl/rolnictwo
Na podst. pisma Andrzeja Górczyńskiego
Członka Zarządu Województwa Łódzkiego