Rozpoczął się sezon na grzyby, który sprawia wiele frajdy całym rodzinom, ale też niesie za sobą ryzyko. Jeśli masz wątpliwości, nie wiesz jakie grzyby są jadalne, nie masz pewności co zebrałeś w koszyku – zasięgnij porady!
W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi (ul. Wodna 40) grzyboznawcy udzielają cennych wskazówek w zakresie identyfikacji gatunkowej grzybów świeżych i suszonych, od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-15:00. Kontakt telefoniczny: 42 25 36 369 oraz 42 25 36 360.
W Polsce do sprzedaży dopuszczone są 44 gatunki grzybów, a przydrożny handel jest zabroniony. Wyraźnie określono miejsca gdzie mogą być oferowane do sprzedaży grzyby świeże oraz suszone - wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach (Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672). Co ważniejsze, grzybami można handlować tylko pod warunkiem uzyskania odpowiedniego atestu klasyfikatora grzybów bądź grzyboznawcy, a wszyscy kupujący mają prawo zażądać o przedłożenie takiego dokumentu.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny oraz Sekcja Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia w Zgierzu zapraszają do pobierania i zapoznania się z następującymi dokumentami dot. grzybobrania:
Źródło: Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zgierzu
Czytaj też: