Tysiące mieszkańców Zgierza i okolicznych miejscowości do odwiedzenia w sobotę Jarmarku św. Kazimierza, czyli tradycyjnych wileńskich kaziuków. Impreza już od kilku lat odbywa się na zgierskim Starym Rynku w pierwszy weekend marca.
Tym razem motywem przewodnim była kultura i kuchnia Karaimów, czyli prastarego ludu zamieszkującego Litwę, Białoruś i Ukrainę. Można było skosztować karaimskich specjałów, opartych na baraninie, odbył się również pokaz kulinarny dla zainteresowanych własnoręcznym przygotowaniem egzotycznych potraw. Największym powodzeniem cieszył się jednak jarmark. Stragany uginały się od litewskich wędlin, pieczywa, miodów we wszelkich postaciach, słodyczy i wyrobów rękodzieła ludowego.
Sporo osób zaopatrywało się również w tradycyjne wielkanocne palmy i inne ozdoby na świąteczny stół. Na niektórych straganach można było degustować kresowe nalewki ziołowe. Imprezie towarzyszyły występy litewskich zespołów muzycznych, przygrywała też wileńska kapela ludowa.
Tekst i fot. (jaz)
Na podst. "Express Ilustrowany" z dnia 04.03.2013 r.