Tegoroczne Kaziuki trwały dwa dni, na przełomie lutego i marca. Była to jubileuszowa, X, edycja tego wydarzenia.
Obchody zapoczątkował Wieczór Wileński, który odbył się 28 lutego w Miejsko-Powiatowej Bibliotece Publicznej w Zgierzu. W podróż po Wilnie i jego okolicach zabrał przybyłych podróżnik Andrzej Jankowski. Następnie z mini koncertem wystąpiły, pochodzące z Wileńszczyzny, zespoły Iskra, Barwy Podwileńskie oraz Rudomianka. Po występie, goście z Wileńszczyzny zaprosili wszystkich na degustacje wileńskich przysmaków (Galeria zdjęć).
Obchody drugiego dnia Kaziuków, 1 marca, rozpoczęły się mszą św. ku czci św. Kazimierza w kościele Matki Bożej Dobrej Rady. Po mszy spod kościoła wyruszył Orszak Kaziukowy. Korowód blisko dwustu barwnych postaci, szczudlarzy i zespołów ludowych w strojach regionalnych, prowadzony przez św. Kazimierza j jego świtę dworską, przemaszerował ulicami miasta na Plac Jana Pawła, gdzie trwał już Jarmark Kaziukowy (Galeria zdjęć).
Kramy sprzedających szczelnie wypełniły nie tylko plac Jana Pawła, ale także parking pod kościołem św. Katarzyny. Ponad sześćdziesiąt straganów uginało się pod ciężarem wszelkiej maści towarów - regionalnych przysmaków, rękodzieła, wyrobów ludowych, biżuterii i palm wielkanocnych. Tłumnie odwiedzający jarmark zgierzanie mieli w czym wybierać. Największe kolejki ustawiały się do stoisk z tradycyjną żywnością. Ogromnym powodzeniem cieszyły się przywiezione z Wileńszczyzny i wschodnich regionów Polski wędliny, w tym słynne kindziuki, a także chleb litewski wypiekany w ceramicznych piecach.
Obchody Zgierskiego Kaziuka zakończył Koncert Kaziukowy, który odbył się w sali Towarzystwa Śpiewaczego "Lutnia". Zgierskiej publiczności zaprezentowały się polskie i wileńskie zespoły ludowe - "Boruta" ze Zgierza, "Jarzębina" z gminy Supraśl oraz "Iskra", Barwy Podwileńskie i Rudomianka z Wileńszczyzny.
Wydział Promocji i Kultury
Urzędu Miasta Zgierza