Najlepszym klinicznym wskaźnikiem nadmiaru tłuszczu wewnętrznego jest miara obwodu w talii, a tym samym jest to również najlepszy wskaźnik ryzyka choroby. Tłuszcz wewnętrzny może w większym stopniu niż ogólna waga ciała przyczyniać się do przedwczesnej śmierci. Nawet niewielki nadmiar tłuszczu wewnętrznego zwiększa ryzyko poważnej choroby.
Tłuszcz wewnętrzny uwalnia różnorodne substancje, takie jak białka i hormony powodujące stany zapalne, które mogą mieć wpływ na naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko wystąpienia zakrzepicy i zawału.
Uwalnia również kwasy tłuszczowe, które dostają się do wątroby, potężnego źródła przemiany materii w organizmie, zakłócając sposób, w jaki nasze ciało zużywa glukozę i tłuszcze, co może prowadzić do cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.
(lb)
Na podst. "Express Ilustrowany" z dnia 18.01.2015 r.